MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Tychach? Sprawdź kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Tychach
Najlepsze lodziarnie w Tychach NataliaDeriabina
Zobacz, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Tychach. Z całą pewnością wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Tychach.

Spis treści

Gdzie znaleźć lodziarnie w Tychach?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Tychach

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Tychach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Tychach?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Czy wiesz, że...

W Polsce pisano o lodach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na nie został umieszczony w 1783 roku w książce kucharskiej. Wtedy przysmak ten obecny był jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na stołach szlacheckich.

W dwudziestoleciu międzywojennym stało się modne uczęszczanie do cukierni i lodziarni. Lody nabyć można było również na ulicy ze specjalnych wózków. Wydawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pizza z burratą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na tychy.naszemiasto.pl Nasze Miasto