Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Najlepsze filmy wybrane. Znamy laureatów 17. edycji festiwalu Mastercard Off Camera

Najlepsze filmy wybrane. Znamy laureatów 17. edycji festiwalu Mastercard Off Camera

Kluczbork znowu będzie mieć dwóch wiceburmistrzów. To efekt koalicji po wyborach

Kluczbork znowu będzie mieć dwóch wiceburmistrzów. To efekt koalicji po wyborach

Polecamy

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Przegląd prasy z Brzeszcz w kwietniu

Przegląd prasy z Brzeszcz w kwietniu