Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne spaghetti aglio e olio na sycący obiad. Poznaj przepis na klasyczne włoskie danie. Wystarczą trzy składniki

Redakcja
Prosty makaron aglio e olio to danie, które można zrobić z trzech łatwo dostępnych składników. Kliknij obrazek, aby zobaczyć przygotowanie krok po kroku.
Prosty makaron aglio e olio to danie, które można zrobić z trzech łatwo dostępnych składników. Kliknij obrazek, aby zobaczyć przygotowanie krok po kroku. Getty Images/Ravsky/zdjęcie ilustracyjne
Makaron aglio e olio to jedno z prostszych dań kuchni włoskiej. W najbardziej podstawowej wersji wystarczą jedynie oliwa, czosnek i makaron spaghetti ugotowany al dente. W wersji rozszerzonej można dodać suszoną lub świeżą papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki oraz hojnie oprószyć parmezanem. Zobacz przepis na proste spaghetti aglio e olio.

W skrócie

Spaghetti aglio e olio to proste w wykonaniu i sycące danie makaronowe wywodzące się z kuchni włoskiej. Nazwa dania wzięła się od włoskich słów określających czosnek i oliwę. Ważne jest, aby użyta oliwa miała wyrazisty smak, choć nie musi być oliwą z pierwszego tłoczenia. Czosnek powinien być świeży, aby oddać wyjątkowy aromat i złagodnieć podczas smażenia. Największą trudność może sprawić odpowiednie podsmażenie kawałków czosnku, aby nie doprowadzić do ich przypalenia. To danie będzie znakomitą propozycją do świętowania Światowego Dnia Makaronu przypadającego 25 października.

W naszej galerii możecie zobaczyć kroki przygotowania spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti pszennego lub pełnoziarnistego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka płatków suszonego chilli,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 30 g parmezanu.

Jak zrobić spaghetti aglio e olio?

Przygotowanie:

  1. Makaron należy ugotować al dente w osolonej wodzie przez 7 minut.
  2. Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek należy obrać, posiekać i podsmażyć na małym ogniu, aż się zarumienią.
  3. W połowie podsmażania czosnku należy dodać suszone płatki chilli.
  4. Z gotującej się wody z makaronem należy zabrać około 50 ml wody, która będzie służyła do zagęszczenia sosu.
  5. Ugotowany makaron należy przecedzić, nie przelewać zimną wodą i dodać do podgrzanej oliwy z czosnkiem i papryczką chilli.
  6. Spaghetti aglio e olio należy dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki należy umyć, drobno posiekać i posypać nią makaron.
  7. Gotowe danie przed podaniem spaghetti aglio e olio należy posypać parmezanem.

Smakosze suszonych pomidorów mogą zrobić także mniej klasyczną wersję, dodając do niej suszone pomidory. Wystarczy pokroić je w paski i podsmażyć z czosnkiem. Zamiast oliwy można skorzystać z oleju, w którym macerują się suszone pomidory. W każdym z proponowanych rodzajów będzie to pyszny posiłek we włoskim stylu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne spaghetti aglio e olio na sycący obiad. Poznaj przepis na klasyczne włoskie danie. Wystarczą trzy składniki - Strona Kuchni

Wróć na brzeszcze.naszemiasto.pl Nasze Miasto