Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bazylia szturmem zdobyła nasze stoły i jest obecnie jedną z...
fot. _Alicja_ (pixabay.com)

Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać

Bazylia

Bazylia szturmem zdobyła nasze stoły i jest obecnie jedną z bardziej popularnych przypraw. Często można ją spotkać w doniczkach (bywa nawet w marketach), z powodzeniem można ją także uprawiać w ogrodzie, gdzie mamy szansę doczekać się bardziej okazałych roślin.

Bazylia ma bardzo wiele gatunków i odmian o różnych kolorach i wielkości liści (a także całych roślin), występują też pewne różnice w aromacie i smaku. Najbardziej popularna jest bazylia pospolita (Ocimum basilicum), jednak wszystkie są pyszne i zdrowe. Bazylia działa korzystnie przede wszystkim na układ pokarmowy, ale pomaga także przy przeziębieniach. Duże dawki mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Świeże, zgniecione rośliny można stosować na rany (przyspiesza gojenie).

Uprawa. Bazylię można posiać w marcu-kwietniu na rozsadę w domu lub w maju do gruntu. Bez trudu kupimy ją też w doniczce. Ta roślina jest wrażliwa na mróz, dlatego ważne jest, żeby sadzić ją w ogrodzie po połowie maja, kiedy mija ryzyko przymrozków. Bazylia potrzebuje żyznej i próchniczej ziemi, najlepiej lekko kwaśnej i solidnie zasilonej kompostem. Podłoże powinna mieć stale wilgotne (ale bez stojącej wody). Miejsce dla bazylii powinno być ciepłe, słoneczne i zaciszne.

Zobacz również

Kibic Lecha stworzył "listę hańby". Wiadomo co dalej z Rumakiem

NOWE
Kibic Lecha stworzył "listę hańby". Wiadomo co dalej z Rumakiem

Koniec prac pod mostem kolejowym w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Koniec prac pod mostem kolejowym w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać

Szukasz pomysłu na podanie jajek? Zrób je po florencku, a będziesz do nich wracać