MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza nie zawiera białek glutenowych, tylko zeiny....
fot. Cats Coming/Pexels

Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele! Zobacz, jak zdrowa jest świeża kukurydza w kolbach

Kukurydza nie zawiera glutenu

Kukurydza nie zawiera białek glutenowych, tylko zeiny. Dzięki temu to bezpieczny wybór dla chorych z celiakią, u których nawet niewielkie ilości glutenu wywołują stan zapalny jelit, oraz osób ze złą tolerancją glutenu, które po jego spożyciu odczuwają oznaki niestrawności. Ugotowane nasiona kukurydzy można jeść np. zamiast kaszy. Przetwory z nich, takie jak np. mąka czy kaszka, pod względem funkcjonalnym nie zastąpią mąki pszennej czy manny, są z powodzeniem stosowane w produktach bezglutenowych wraz z dodatkami pochodzącymi z ryżu czy lnu.

Zobacz również

W garażu w Tychach miał tysiące podrobionych perfum i ubrań!

NOWE
W garażu w Tychach miał tysiące podrobionych perfum i ubrań!

Wypadek na ul. Batorego w Zielonej Górze. Do szpitala trafił motocyklista

Wypadek na ul. Batorego w Zielonej Górze. Do szpitala trafił motocyklista

Polecamy

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Najlepsze ogórki w curry z przepisu babci Janki. Co roku ustawia się po nie kolejka

Najlepsze ogórki w curry z przepisu babci Janki. Co roku ustawia się po nie kolejka