7 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kukurydza w postaci całych gotowanych ziaren to...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a6/04/64e89c9075fe7_o_large.jpg)
fot. Wouter Supardi Salari/Unsplash
Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele! Zobacz, jak zdrowa jest świeża kukurydza w kolbach
Kukurydza wspomaga ochronę przed rozwojem cukrzycy
Kukurydza w postaci całych gotowanych ziaren to pełnoziarnisty produkt zbożowy. Spożywanie ich w miejsce tych oczyszczonych jest kluczowe dla ochrony przed rozwojem insulinooporności i cukrzycy typu 2 (a także otyłości). Wysoka zawartość amylozy w skrobi kukurydzianej przekłada się na wyższy poziom tzw. skrobi opornej po obróbce termicznej i wystudzeniu. Powoduje to obniżenie ilości kalorii pozyskiwanych z ziarna oraz IG posiłku.