8 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kukurydza jedzona z kolby zawiera sporo tłuszczu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/75/b0/64e8975f89328_o_large.jpg)
fot. Madison Inouye/Pexels
Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele! Zobacz, jak zdrowa jest świeża kukurydza w kolbach
Kukurydza chroni serce i naczynia krwionośne
Kukurydza jedzona z kolby zawiera sporo tłuszczu pochodzącego z zarodków. To źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Hamują też jego utlenianie, które jest elementem procesu tworzenia się złogów miażdżycowych. Innym składnikiem nasion korzystnym dla układu krwionośnego jest koenzym Q10 (ubichinon). Niebieska kukurydza, z której produkuje się suplementy diety, obfituje we wspierające krążenie antocyjany.